Falco Güldenpfennig

Falco Güldenpfennig, Kristdemokrat. Bloggar om det som sker inom politiken i Borås.

Studiebesök på Seniorhälsan vid Trandareds Vårdcentral

Kategori: Allmänt, Verksamhetsbesök

Den 22 maj besökte jag tillsammans med Kristdemokraternas representant i region-fullmäktige, Valeria Kant, Trandareds Vårdcentral, för att bl a studera ”Seniorhälsan”.

”Seniorhälsan” skickar ut inbjudningar till alla som är listade på någon av Närhälsans vårdcentraler det år man fyller 65, 70 och 75 år.

Från det år personen i fråga fyller 80, får man en inbjudan varje år.

Vid de besöken kontrollerar vårdpersonalen allt från blodtrycket till blodsockernivån. Därefter förs samtal och görs bedömning av hälsorisker för patienten. Därefter får denne en personlig hälsoplan, med tips om hälsofrämjande aktiviteter i närområdet.

Samtidigt får man erbjudande om en personlig kontaktperson för fortsatta kontakter vid vårdcentralen, för framtida ev behov av personlig rådgivning inom hälso- och sjukvården.

Tillsammans med äldresjuköterskan Ingela Thorell, diskuterade vi allt ifrån det fria vårdvalet efter 90, hembesök, behov av specifika äldrevårdcentraler i kommunen samt kommunens biståndsbedömares roller vid beviljandet av platser inom Vård- och Omsorgsboenden (VÅBO).

 
 

 

Man kan konstatera att det är angeläget att förverkliga Kristdemokraternas förslag att ”det fria valet” även ska gälla den enskildes rätt till plats inom kommunen VÅBO, och det är min bestämda uppfattning att biståndsbedömarnas framtida roll ska vara rådgivande och inte beslutande.

Att man från 65 år fyllda ska förlora sin valfrihet till vård i olika former anser vi Kristdemokrater är fullkomligt fel – och diskriminerande för denna stora grupp av befolkningen

Med många nya värdefulla insikter tackar jag och Valeria för ett givande besök.