Falco Güldenpfennig

Falco Güldenpfennig, Kristdemokrat. Bloggar om det som sker inom politiken i Borås.

Fortfarande för stora barngrupper

Kategori: Allmänt

Idag skriver jag tillsammans med Ingela Hallgren, Hans Gustafsson, Karl-Gustav Drotz och Sara Degerman-Carlsson i BT om vår motion som kommer upp på Kommunfullmäktige senare i eftermiddag.

Alla barn och ungdomar ska garanteras en bra start i livet och ges förutsättningar till en framtida försörjning. Möjligheten ska finnas att tillgodogöra sig kunskap, kompetens och utvecklingspotential. Barn som har balans i tillvaron och mår bra lär sig mer och presterar bättre. Kristdemokraterna ser med särskild oro på situationen för de små barnen i Borås stad. Stora förskolegrupper innebär att det blir mindre vuxentid för varje barn, vilket försämrar möjligheten för förskoleläraren att genomföra den pedagogiska uppgift som ålagts i förskoleplanen.

Därför är det glädjande att läsa Borås tidning den 10 april att barngrupperna på förskolan blir mindre. En del kan tillskrivas den rödgröna majoriteten som de tre senaste åren har valt att satsa extra på förskolan. Men det sker även med hjälp av statsbidrag, vilket gör att de inte kan åt sig allt för mycket av äran. Trots ökade statsbidrag kommer barngrupperna för de yngsta att bestå av minst 13,8 barn. Utan statsbidraget hade avdelningarna legat på i snitt 19 barn, och de lite äldre 4-5 åringar hade innefattat 23 barn i varje avdelning. I december förra året redovisade vår kommunala utvecklingsenhet att Borås i snitt har 5,75 barn per pedagog. Denna siffra är i dagsläget nere i 5,62, men fortfarande väl över riksgenomsnittet på 5,3. Detta trots stor hjälpen från ökade statsbidrag.

Med ovanstående problembeskrivning har Kristdemokraterna valt att lämna in en motion till Kommunfullmäktige den 26 maj. Där lägger vi förslag om att tillföra resurser till förskolorna i Borås för att uppnå riksgenomsnittet för antalet barn per pedagog. Men också att utreda förutsättningarna för ett införande av ett maxantal i barngrupperna på 12 barn för 1-3 år och 15 barn för 4-5 år. Siffrorna är nationella riktlinjer och kommer från Skolverkets senaste rapport. Trots utökade kommunala medel och statsbidrag räcker inte resurserna till för att nå de nationella riktlinjerna. Kristdemokraterna anser att detta är en miniminivå. I budget för 2016 lade Kristdemokraterna 15 miljoner mer än de rödgröna till förskolan. En stor del av dessa medel ska gå just till att minska barngrupperna. På så vis kan vi få en bättre pedagogisk- och verksamhetsmässig miljö.

Artikeln går även att nå via länken nedan:
http://www.bt.se/debatt/fortfarande-for-stora-barngrupper/