Falco Güldenpfennig

Falco Güldenpfennig, Kristdemokrat. Bloggar om det som sker inom politiken i Borås.

Äldrevården lämnar mer att önska

Kategori: Allmänt



Hemtjänsten i Borås är dyr, alltför lite tid spenderas ute hos de äldre och färre beviljas plats på vård- och omsorgsboende än i jämförbara kommuner, konstaterar allianspolitiker i Borås.

Flera slags boendeformer för äldre, i form av nya trygghetsbostäder och nytt vård- och omsorgsboende, modifierad kvarboendeprincip som inte tvingar kvar människor i ensamhet och fokus på kvalitet i hemtjänsten. Tillsammans med frågan om valfrihet och eget inflytande är det de frågor som vi allianspartier på senare år särskilt koncentrerat oss på inom äldreomsorgens område.

Vi har genom faktiska fall i Borås kunnat visa att de rödgrönas inriktning på hemtjänsten i alla lägen inte bara skapat merkostnader och ineffektivitet, utan också försämrad kvalitet för den enskilde. Vi har fått gehör för en del av våra förslag och nu visar en utredning, genomförd inom kommunen, att vi har rätt i vår argumentation.

Utredningen ”Översyn av äldreomsorgens kostnader” visar att hemtjänsten i Borås är dyr, att alltför lite tid spenderas ute hos de äldre samt att färre beviljas plats på vård- och omsorgsboende än i jämförbara kommuner. Utredningen visar att det finns en stor potential för kvalitetsförbättringar inom Borås stads äldreomsorg och nu behöver ett hårt arbete inledas för att förändra, på många plan.

Allianspartierna vill utveckla äldreomsorgen i Borås mer utifrån vad de äldre faktiskt efterfrågar och mindre utifrån vad de rödgröna anser vara den enklaste lösningen. Därför har vi föreslagit att kvarboendeprincipen ska modifieras, att det ska byggas minst ett nytt vård- och omsorgsboende, att de kommunala bostadsbolagen ska bygga trygghetsbostäder i hela kommunen samt att det ska finnas riktlinjer för att få komma in på vård- och omsorgsboende. Vidare har vi lagt förslag för en förbättrad hemtjänst där också de privata utförarna kan genomföra sitt arbete under skäliga villkor.

Utredningen visar att det finns stora medel att frigöra inom äldreomsorgen i Borås för att förbättra kvaliteten genom att arbeta smartare. Om Borås hade haft samma kostnader som liknande kommuner skulle vi kunna frigöra 185 miljoner kronor för kvalitetsutveckling. Vi har varit medvetna om att äldreomsorgens kostnader jämfört med andra kommuner är för höga och nu har även de rödgröna fått besked, svart på vitt. De rödgrönas val att prioritera hemtjänst före vård- och omsorgsboende har varit felaktigt, det bekräftas av beräkningarna i utredningen.

Att inte använda befintliga platser inom vård- och omsorgsboenden utan istället ge dyr hemtjänst är dåligt för de äldre, för ekonomin och för kvaliteten. Med all önskvärd tydlighet framgår att Borås stad har ett stort utvecklingsarbete att genomföra som kommer att kräva en omläggning till förmån för fler boendeformer och boendeplatser för äldre. Tiden är inne för de rödgröna att kavla upp ärmarna och börja jobba. Vill ni ha tips och idéer vet ni var vi finns.

Detta skrev jag tillsammans med mina allianskollegor Annette Carlson (M), Morgan Hjalmarsson (L) och Kerstin Hermansson (C)