Falco Güldenpfennig

Falco Güldenpfennig, Kristdemokrat. Bloggar om det som sker inom politiken i Borås.

Pengar till verksamhet, inte avgifter

Kategori: Allmänt

Igår var det dags för debatt om årsredovisningen i Kommunfullmäktige. Jag var uppe i talarstolen och talade bland annat emot avveckling av platser inom äldreomsorgen. Det är min absoluta övertygelse att en viss elasticitet behövs på våra vård- och omsorgsboenden för att vi ska kunna erbjuda valfrihet och alltid ha platser tillgängliga så att äldre i behov av vård och hjälp slipper vänta. Vi behöver dessutom fler platser inom andra boendeformer för äldre.

Till gårdagens sammanträde hade jag också lämnat in en motion om att låta ideella organisationer ha fri tillgång till Borås Energi och Miljös återvinningscentraler. De ideella organisationerna fyller en viktig funktion i vårt samhälle. Utan dem hade många människor riskerat att hamna i utanförskap. Som sista land i EU införde Sverige under alliansregeringen 2012 avdragsrätt för gåvor till ideella organisationer. En självklarhet som de rödgröna nu vill avskaffa. Kristdemokraterna tycker att Borås Stad ska göra vad kommunen kan för att underlätta för de ideella organisationerna att verka. De personer som lägger ned kraft, tid och pengar för andras väl ska tas tillvara och uppmuntras. Men det räcker inte med uppmuntrande ord om att de olika frivilligorganisationerna gör ett hedervärt arbete. Det handlar också om att ge dem möjligheter att fortsätta sin viktiga verksamhet.

I Borås finns flera organisationer som tar emot dödsbon och föremål som människor skänker. En del säljs eller skänks vidare, men en hel del behöver också slängas. Genom att ge organisationerna fri tillgång till återvinningscentralerna kan de lägga mer pengar på sin verksamhet.