Falco Güldenpfennig

Falco Güldenpfennig, Kristdemokrat. Bloggar om det som sker inom politiken i Borås.

Sätt äldres valfrihet i högsätet

Kategori: Allmänt

Skriver tillsammans med övriga gruppledare i Alliansen - Annette Carlsson (M), Morgan Hjalmarsson (L) och Kerstin Hermansson (C) - om de äldres rätt till valfrihet inom äldreomsorgen. En oerhört viktig fråga för oss i Kristdemokraterna. Texten finns att tillgå nedan.

Allianspartierna vill utveckla äldreomsorgen i Borås mer utifrån vad de äldre faktiskt vill och mindre utifrån vad kommunen anser vara den organisatoriskt bästa eller enklaste lösningen för stödet till de äldre. Idag upplever vi alltför ofta att kommunal organisation och kommunala uppfattningar går före vad de äldre faktiskt efterfrågar av äldreomsorgen. Vårt svar för att utveckla äldreomsorgen och öka friheten för de äldre stavas valfrihet. Vår uppfattning är att genom att öka valfriheten stärker vi de äldres inflytande över äldreomsorgen och i förlängningen kommer det att leda till en bättre äldreomsorg. De äldre delar vår uppfattning, över 80 procent vill ha valfrihet inom äldreomsorgen.

Ett sätt att öka valfriheten är med hjälp av lagen om valfrihet (LOV) som i Borås stad gäller inom hemtjänsten. Med rätten att välja utförare av hemtjänst kan de äldre se till att göra stödet mer anpassat till de individuella behoven. Biståndsbedömaren säger vad som ska göras medan utförandet, hur, är en fråga som de äldre får större inflytande över genom valfrihetssystem och kundval inom hemtjänsten. Att få inflytande över hur-frågorna är viktigt när det gäller det personliga, det som sker i det egna hemmet och som kan vara mycket intimt. För att just stärka de äldres inflytande över äldreomsorgen fick vi i budgeten för 2015 igenom ett uppdrag om att utveckla valfriheten i hemtjänsten. I uppdraget ingår bland annat att skapa konkurrensneutrala villkor mellan kommunen och de externa utförarna och att förbättra själva valsituationen så att den stimulerar aktiva, medvetna och självständiga val.

Tyvärr har inget hänt med uppdraget och det är bara att beklaga att de rödgröna valt att dra de äldres inflytande i äldreomsorgen i långbänk. Är äldres inflytande över utförandet av hemtjänst inte en viktig fråga för Lena Palmén (S), frågar vi oss.

En annan fråga där vi upplever att det går att stärka de äldres inflytande över äldreomsorgen och erbjuda vad som faktiskt efterfrågas, handlar om boendet. Att bo kvar hemma är för de flesta en trygghet. Men för dem som inte vill bo kvar hemma eller känner sig otrygga måste kommunen kunna erbjuda mer än fler hemtjänsttimmar. Många äldre efterfrågar ett alternativ till att bo själva och de vill ha social gemenskap och service lätt tillgänglig. Vi har tillsammans drivit på för fler trygghetsbostäder, som vi tror är en bra lösning. I dagsläget har kommunen ett begränsat utbud av just trygghetsbostäder och vi är övertygade om att sådana bostäder skulle kunna tillfredsställa en ganska stor grupp äldres efterfrågan.

I takt med att andelen äldre ökar ser vi behov av nya lösningar inom äldreomsorgen, lösningar som tar till vara äldres färdigheter samtidigt som de ger äldre valfrihet och inflytande över tjänsterna. Vägen till ökat inflytande och i förlängningen bättre äldreomsorg går genom kvalitetskonkurrens. Att de äldre väljer och väljer bort, byter utförare, klagar och ger beröm. Företagen inom äldreomsorgen fungerar på samma sätt som övrigt företagande – nöjda kunder är lika med en bra affär, och missnöjda kunder är lika med en dålig affär.

Allianspartierna vill att Borås ska ha en äldreomsorg som står i ständig utveckling och där det är de äldre som styr innehållet. För att framtidens äldreomsorg ska fungera krävs att den erbjuder det som faktiskt efterfrågas. Där har vi i Borås en del kvar att göra.