Samtal om bemanningsbranschen
Kategori: Politiska reflektioner, Verksamhetsbesök
Igår, den 20:e augusti, var jag inbjuden till Manpowers lokala kontor i Borås för att bli informerad om bemanningsbranschen. På plats blev jag mottagen av Helena Szili från företaget. För dagen representerade hon även bemanningsföretagens branschorganisation, Almega.
Under enkla former berättade Helena hur bemanningsföretagen i allmänt och Manpower i synnerhet fungerar. Manpowers lokala kontor tillhör det som företaget kallar ”Region Väst”. På kontoret i Borås arbetar ungefär 30 personer. Utöver det så har Manpower cirka 750 uthyrda konsulter. Med uthyrda konsulter åsyftas de medarbetare som är externanställda och arbetar ute på kundföretagen som Manpower har.
Tillsammans med Helena diskuterade vi många utav de fördomar som finns mot att arbeten i bemanningsbranschen. Siffrorna talar dock sitt tydliga språk; 50 % av Manpowers uthyrda konsulter får fast anställning ute på företagen, konsulterna har samma lön som de som är anställda av företagen. De har även kollektivavtal. Bemanningsbranschen skapar ungefär 172 000 jobb per år.
Företagen kan ha olika orsaker till att de behöver hjälp av bemanningsföretag så som Manpower. Det kan exempelvis vara skiftande efterfrågan på företagets produkter vid olika tidpunkter på året, alltså ett säsongsbaserat behov av arbetskraft.
Som Kristdemokrat anser jag att människan har ett behov av gemenskap med andra, att ta eget ansvar och utvecklas som person. Betydelsen av att människor får ett arbete är därför större än enbart ekonomiskt. Bemanningsföretagen spelar en oerhört stor roll i detta. I Sverige där arbetsmarknaden ofta är låst, hjälper bemanningsföretagen till att ge många människor anställning. Inte minst många ungdomar får sina första erfarenheter i arbetslivet tack vare företag som Manpower. Även många äldre personer ges en möjlighet att innan pensioneringen delge sina erfarenheter till företag som uthyrd konsult.
Det är därför lätt att ta fasta på den stora oro som finns över vad som händer med bemanningsbranschen efter valet. Om de rödgröna vinner valet är frågan vad som händer med de 172 000 jobben, då de röda lovat att fördubbla arbetsgivaravgiften för unga. Följden kommer bli att avgifterna blir högre, vilket kommer slå mot bemanningsföretagen. Således kommer många unga tappa sina anställningar och steget mellan unga och arbetsmarknaden kommer att utvidgas.
Jag vill tacka Helena Szili för ett intressant och givande samtal!
