Falco Güldenpfennig

Falco Güldenpfennig, Kristdemokrat. Bloggar om det som sker inom politiken i Borås.

Kristdemokraterna vill införa skolcheckar för kulturskolor i Borås

Kategori: Allmänt

Borås kulturskola är ingen reglerad skolform, och drivs till stor del av skattesubventionerad undervisning. I princip gratis undervisning och hyra av instrument erbjuds, till stor del finansierade av våra skattemedel. Detta innebär att det blir svårt för utomstående alternativ att kunna matcha den undervisning och kvalitet som Borås kulturskola kan ge. För att stoppa den snedvriden konkurrenssituation som uppstår vill Kristdemokraterna därför införa så kallade ”skolcheckar” inom kulturskolorna. Elever som är intresserade av att lära sig icke lagstadgad undervisning inom t.ex. musik och kultur ska få en check som kan lösas in på valfri skola. Detta vill vi göra så de privata aktörer som agerar på marknaden har samma förutsättningar som de kommunala. Att ha möjligheten att själv få välja står högt på prioriteringslistan för oss kristdemokrater. Det ska gälla allt från äldrevård, barnomsorg till skolval.

Just skolan har ett bildningsuppdrag där kunskap och värdegrund finns som en helhet för att ge eleverna kunskaper och färdigheter för att möta framtiden. Det handlar om att ge eleverna livsomfattande erfarenheter i såväl teoretisk som praktiskt kunskap samt social kompetens. Vi anser att kultur och estetik ska vara en naturlig del av lärandet, och att det är en viktig del i ungdomars vardag som formar och ”förenar huvud, hand och hjärta”. I Borås vision för 2025 går det att läsa följande: ”Borås är staden där social, etnisk och kulturell mångfald driver utvecklingen framåt. Med grund i visionen - som alla sittande partier i Kommunfullmäktige utom Sverigedemokraterna har ställt sig bakom - borde staden förespråka en kulturell mångfald. Vi Kristdemokraterna tycker självklart att det innefattar möjligheter för fristående kulturskolor att konkurrera på samma villkor som de kommunala.

Detta skrev jag tillsammans med Ingela Hallgren, Karl-Gustav Drotz och Hans Gustavsson (alla KD) i fredagens BT. Artikeln går även att läsa via länken nedan:
http://www.bt.se/debatt/infor-skolcheckar-for-kulturskolor-i-boras/

Kommentera inlägget här: